‘Gelderse molens zijn het beschermen waard’

Woensdag 18 april stond in het teken van de traditionele molens. In onze provincie staan nog ongeveer 150 van deze wind- en watermolens. De provincie Gelderland ondersteunt door middel van onderhouds- en restauratiesubsidies de instandhouding van deze (vaak) rijksmonumenten. De VVD statenfractie nam op deze dag een kijkje bij de restaurateurs van Vaags Molenwerken in Aalten. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan de zaag- en korenmolen Agneta in Ruurlo, waar liberale statenleden ook in gesprek gingen met de voorzitter van Stichting Vrienden van de Gelderse Molen.

VAAGS Molenwerken - Aalten
In het Achterhoekse Aalten vind al ruim 100 jaar ‘molenbouw’ plaats. Vanaf de jaren zeventig nam de familie Vaags het (bekende) Ten Have molenmakersbedrijf over. De familie Vaags liet het bedrijf zowel binnen als buiten Nederland uitgroeien tot een van de bekendste en meest gespecialiseerde bedrijven op het gebied van historische wind- en watermolens.

Onder indruk van ambachtswerk
De Gelderse liberalen waren zichtbaar onder de indruk van het ambachtswerk dat binnen het bedrijf word uitgevoerd. In de bedrijfshal lagen bijvoorbeeld grote (nieuwe) wieken voor verschillende molens in binnen- en buitenland gereed om op transport te gaan. Het metaal- en houtbewerkingsvak word binnen het bedrijf van de oudere op de jongere generatie overgedragen. Binnen het zeer gespecialiseerde molenbouwbedrijf zijn zo’n 30 medewerkers dagelijks actief om molens te ontwerpen, bouwen en te restaureren.

Koren- en zaagmolen Agneta – Ruurlo
In Ruurlo gingen de VVD Statenleden op bezoek bij de koren- en zaagmolen Agneta. Deze historische windmolen is nog steeds in gebruik als onderdeel van het molenmakersbedrijf Vaags en is daarmee uniek in Gelderland. Grote balken worden wekelijks – bij voldoende wind – gezaagd om vervolgens verder bewerkt te worden. De enthousiaste vrijwilligers namen de fractie mee door de molen en vertelden over het werk in de molen.

Stichting Vrienden van de Gelderse Molen
Tijdens het bezoek aan molen Agneta werd ook uitgebreid stilgestaan bij het provinciale instandhoudingsbeleid en de problematiek rondom de ‘molenbiotoop’, de directe omgeving van een molen. Windmolens moeten vrij staan om voldoende wind te kunnen vangen. Hoge bomen en bebouwing belemmeren de windvang. Dit gaat ten koste van de belevingswaarde van het monument. En belangrijk: een molen die niet kan draaien of veel ‘windbelemmering’ heeft moet veel vaker gerestaureerd worden en is daarmee veel duurder in onderhoud.

Dank voor de gastvrijheid
Wij danken de familie Vaags, de vrijwilligers van molen Agneta en Stichting Vrienden van de Gelderse molen hartelijk voor de gastvrijheid!

De VVD fractie kijkt met veel enthousiasme terug op deze geslaagde en inspirerende dag. We hebben veel input ontvangen om in de provincie mee aan de slag te kunnen. Een ding is in elk geval duidelijk: De Gelderse molens zijn het beschermen waard!