Vitale vakantieparken op de Noordwest-Veluwe

Op 24 januari jl. was er een werkbijeenkomst met de werkgroep 'Vitale vakantieparken' in Putten. Tijdens de bijeenkomst werd onder meer door de Programmamanager en door de eigenaren van het vakantiepark 'Het Verscholen Dorp' te Harderwijk aangegeven wat de stand van zaken was.

Er zijn drie categorieën beschreven:

·      Topparken, deze lopen goed en verkopen een mooi recreatief aanbod. Pareltjes dus. Deze vormen ca. 15% van de in totaal 496 vakantieparken op de Noordwest-Veluwe;

·      Middenmoot van 60/70%, deze parken hebben in potentie de mogelijkheid om uit te groeien  tot topparken met goede begeleiding, met goed management en voldoende investeringen. Minimaal de helft van deze parken zou dan een mooi toeristisch-recreatief product kunnen leveren. Ook pareltjes dus.

·      Slechte parken zonder toekomst als vitaal vakantiepark, ca. 15/20%. Deze parken moeten klaargemaakt worden voor een functieverandering. Dit worden geen vitale vakantieparken.

Veranderingen in dit grote project gaan langzaam en zijn complex. Veel parken hebben een zeer versplinterd eigendom, er is veel oneigenlijke bewoning door buitenlandse werknemers en allerlei randgroepen, en slechte parken hebben nauwelijks enig toezicht.

Het programma 'Vitale vakantieparken' voorziet in de oprichting van een fonds met € 4 miljoen vanuit de provincie en € 4 miljoen vanuit de deelnemende gemeenten. Hiermee worden ontwikkelingen gefinancierd.

Voor de VVD is het van belang dat dit geld vooral wordt ingezet bij de middencategorie van parken die mogelijk toekomst hebben. Daar zoeken de eigenaren en ontwikkelaars vaak financiering om nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken. Banken financieren slechts een beperkt deel, de eigenaren investeren maar kunnen meestal niet alles opbrengen, geld van het fonds kan dan net de slag naar nieuwe financiering mogelijk maken. Wij denken dan aan financiering voor pakweg 5 jaar, waarna het geld uit het fonds terugkomt en voor nieuwe partijen financiering mogelijk maakt. Een echt 'revolving fund' dus.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met VVD Statenlid Hans de Haan op het nummer 06-13 25 77 87.