West Maas en Waal zet zich goed op de kaart

Wethouder en VVD-lijsttrekker Sander Bos: "Op woensdag 7 februari jl. bezocht de Gelderse VVD Statenfractie de gemeente West Maas en Waal. Daartoe was een gevarieerd programma opgezet waarin aandacht was voor verschillende regionale aandachtspunten. Zo werd een bezoek gebracht aan het inspirerende Toverbaltheater en hebben we een rondleiding  gehad bij H&S Coldstores (zie foto), een wereldspeler op het terrein van gekoelde voedingsstromen. We hebben uitgebreid stilgestaan bij de logistieke mogelijkheden en uitdagingen in ons gebied. Zowel de recente ontwikkelingen rond de Railterminal Gelderland als de plannen voor het Fruit Consolidation Center konden op enthousiaste reacties rekenen vanwege de positieve impact op economie, vestigingsklimaat en werkgelegenheid".

Het bezoek ging van start bij het Toverbaltheater in Beneden-Leeuwen. Dit gezelschap heeft in september, onder toeziend oog van de Koning, een optreden verzorgd tijdens de opening van het vernieuwde Huis der Provincie in Arnhem. Het Toverbaltheater is niet zomaar een theater. Het is ook een kledingverhuurbedrijf, een restaurant en een plek waar workshops kunnen worden gevolgd. Bijzonder aan het theater is dat het uitgaat van de kracht en talenten die iedereen heeft. Het is dan ook een plek waar mensen met een verstandelijke beperking, soms met een beetje ondersteuning, hun talenten kunnen ontplooien. VVD Statenlid Frederik Peters: "Het is mooi voorbeeld van hoe handen en voeten word gegeven aan onze liberale overtuiging dat we uit moeten gaan van wat iemand wél kan en dat er voor iedereen een plek is in de samenleving".

Vervolgens ging de fractie samen met VVD-wethouder Sander Bos naar H&S Coldstores. Dit bedrijf verzorgt de logistieke activiteiten op het gebied van (vloeibare) voedingsmiddelen. Met vestigingen in onder andere Barneveld, Beneden-Leeuwen en Oss draait dit bedrijf al jaren mee in de wereldtop in deze sector. Tijdens de presentatie werd uitgebreid stilgestaan bij de groei die deze onderneming doormaakt en de knelpunten die worden geconstateerd. Een verdubbeling in oppervlakte zou nodig zijn om de duurzame groei van het bedrijf op te kunnen vangen. 

VVD Statenlid Ans Huisman: "De ontwikkelingen van de railterminal Gelderland waar de VVD zich in de Provinciale Staten hard voor maakt, ervaart men als zeer positief. Het zal voor H&S concreet betekenen dat vrachtwagens van de weg kunnen en het goederenvervoer naar de rest van Europa via de spoorwegen kan plaatsvinden. Dat is beter voor de bereikbaarheid, is een goedkopere manier van vervoer en draagt bij aan de vermindering van uitstoot van schadelijke stoffen".

Een andere ontwikkeling die men actief ondersteunt is het Fruit Consolidation Center. 
Frederik Peters: "In dit toekomstige overslagcentrum willen ondernemers gaan samenwerken met kennisinstellingen om tot meer kennis en innovatieve producten te komen op het terrein van agrologistiek. Deze ontwikkeling zou een stevige impuls voor de economie en werkgelegenheid in het Rivierengebied en het Land van Maas en Waal beteken".

Aan het einde van de dag werd ook het gebied bezocht waar het nieuwe Integraal Kindcentrum van Beneden Leeuwen is gepland. Wethouder Sander Bos: "De provincie Gelderland heeft aan dit project
€500.000 bijgedragen waarmee is geïnvesteerd in deze innovatieve huisvesting. Twee basisscholen, een kinderopvang en een middelbare school zullen straks  toekomstbestendig gehuisvest zijn en schommelingen in aantallen goed op kunnen vangen". 

De dag werd afgesloten met een ontmoeting met actieve VVD-ers in West Maas en Waal in De Rosmolen, de multi functionele accommodatie (zie foto) die destijds werd geopend door VVD-Gedeputeerde Jan Markink, die ook dit keer van de partij was. Frederik Peters: "De Statenfractie kijkt terug op een geslaagd werkbezoek waarin we nog weer meer te weten zijn gekomen over dit gebied. Uit de gesprekken met de lokale VVD-ers bleek dat zij helemaal klaar zijn voor een mooie uitslag op 21 maart a.s. en daartoe wensen wij hen uiteraard veel succes!".