VVD wil aandacht voor transportcriminaliteit

Al in 2007 heeft VVD Gelderland aandacht gevraagd voor de transportcriminaliteit. De schade voor het bedrijfsleven als gevolg van die criminaliteit was toen namelijk schrikbarend toegenomen.  De waarde van de gestolen goederen wordt door verzekeraars inmiddels geschat op 350 miljoen euro! Om dan nog maar niet te spreken over de schade aan voertuigen, het verlies aan bedrijfstijd en de gevolgen van fysiek geweld. De gestolen lading betreft vaak computers, geluidsapparatuur en andere elektronische componenten.

Klanten van transportondernemers stellen steeds strengere eisen aan de plaats waar chauffeurs rusten in het kader van de rijtijden-wet. De achtergrond hiervan is dat de schade steeds moeilijker verzekerbaar wordt.
  Op basis hiervan heeft de transportsector dringend behoefte aan goed beveiligde parkeerplaatsen. Parkeerplaatsen langs de A1, A12 en A15 komen voor in de landelijke lijst van meest geteisterde plaatsen. In de top tien van parkeerplaatsen waar lading-diefstallen d.m.v. zeil-snijden hebben plaatsgevonden, is de parkeerplaats langs de A12 bij Arnhem met 11 lading-diefstallen de nummer drie op de lijst in 2007. De VVD Statenfractie heeft de provincie Gelderland in 2007 verzocht om samen met gemeenten en brancheorganisaties te gaan werken aan een oplossing voor de ontstane situatie in Gelderland.

Anja Prins: "Bij een beveiligde parkeerplaats denk ik aan de truckcentra, waar tal van faciliteiten ten behoeve van de transportsector bijeen gebracht zijn en waar chauffeurs echt tot rust kunnen komen. Steeds meer ondernemers zijn bereid hierin te investeren.

Mooi is dan ook het recente bericht dat de parkeerplaats voor vrachtwagens langs de A12 bij Duiven nu is aangelegd. De beveiligde parking met plek voor ruim 200 vrachtwagens is in november open gegaan. Bij de nieuwe parkeerplaats in Duiven zijn toiletten, douches, wasmachines en gratis Wifi. Er komt ook een eetgelegenheid bij voor de chauffeurs”.

Ook ons Kamerlid Remco Dijkstra heeft onlangs in de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor het goederenvervoer. “Er worden vele eisen aan het goederentransport gesteld, terwijl de voorzieningen  achterblijven. Een co-investering in verzorgingsplaatsen voor truckers, zodat extra publieke of private parkeerfaciliteiten geboden kunnen worden rondom de belangrijkste goederencorridors, is welkom. Mag ik de Minister verzoeken daar naar te kijken?” aldus Remco Dijkstra. Er komt zeker nog een vervolg en daarvan houden we u graag op de hoogte.